Sonntag, 23. Juli 2017

S + V. Dve hviezdy pod košmi riadi sympatickej slovenskej ťaženie Európou

Ešte pred tým, než sa obaja zastavili pred kamerami a diktafóny, sa radostne objali a ich oslavný krik bol reklamou na eufóriu. Tomáš Satoranský a Jan Veselý sú stále spolu. V izbe v hoteli, v mixzóne po zápasoch. Ale hviezdy z nich samozrejme robí hlavne dianie na basketbalové palubovke.

Česi na majstrovstvách Európy vyhrali už tretíkrát, Belgicku zdolali 66:64 a s predstihom postúpili zo skupiny do play-off; vo štvrtok na záver môžu proti Litve (od 20.30) dokonca útočiť na prvé miesto. A nie je pochýb, komu ďakovať.

"Každé mužstvo, akokoľvek pôsobí ako tím, potrebuje osobnosti a individuality, ktoré dokážu rozhodovať.Tomáš aj Honza plní, čo sa od nich očakáva - za to pred nimi klobúk dolu, "velebia kapitán Jiří Welsch dvojicu ta lentov, ktorí pomáhajú českému basketbalu nahor.

Sú to výstižné slová. Akokoľvek aj proti Belgicku k úspechu pomohol zomknutý, kolektívny výkon, títo dvaja CNEL. Nebyť dlháňa Veselého, jeho 21 bodov a sily pod košom…Satoranský zase strelil kľúčovú trojku a v závere, kedy všetko gradovalo, premieňal trestné hody.

Obaja parťáci sa vždy teší na to, až spoločne nastúpi za národný tím. Až začnú predvádzať basketbal plný energie, efektného zakončenie, smeč a kúskov pre tých najzdatnejších. "Poznáme sa asi desať rokov, hrali sme spolu za mládežnícke reprezentácie a ani to už nemusíme trénovať. Prídeme prvý deň - a vieme o sebe všetko.Funguje to, "líči Veselý.

Kapitán: Kto iný ako oni dvaja?

nie je jednoduché byť tými, od ktorých sa čakajú zásadné príspevky. Dvojicu S + V však tento tlak nedrvia. " Lídrov mužstvá boli už na minulom majstrovstvách Európy.A kto iný by sa nimi mal stať ako hráč Barcelony a spolu s ním hráč so skúsenosťami z NBA a euroligových Final Four? "Pýta sa rečnícky kapitán Welsch.

Obaja sa ešte ako tínedžeri vydali za hranice. Dlháň Veselý do Belehradu, kde si obľúbil balkánsky naturel a získal taký ohlas, že si ho Washington vybral v roku 2011 ako šestku draftu - v NBA sa však moc nepresadil, nesedel mu individualistický svet megahviezda, a tak je späť na rodnom kontinente, teraz hrá za veľkoklub Fenerbahce Istanbul.

Satoranský zase cez španielsku Sevillu doputoval ku gigantovi z Barcelony.Aj on už je pár rokov v kontakte s NBA; s Washingtonom, ktorý si ho vybral ako číslo 32 v druhom kole draftu, ho za rok čaká ďalšie kolo rokovaní.

Už tieto fakty z nich robí výrazné tváre slovenského športu.

Kouč: Tomáš je srdcom tímu

Na prebiehajúcom šampionáte rozhodne nežijú zo svojej povesti, naopak. Majú výborné štatistiky: Satoranský hrá priemerne cez 31 minút s bilanciou 14,5 bodu a takmer 7 asistencií. Veselého čísla znejú: cez 18 bodov a rovných 10 doskokov.

Veselý je výnimočný atlét, na svoju výšku veľmi pohyblivý, čím zapadá do slovenského "tempobasketu".Satoranského zdobia nielen to, že už vo svojich 23 rokoch suverénne zvláda úlohu lídra.

"Tomáš je srdce tímu, mužstvo si bez neho nedokážem predstaviť," líči Ronen Ginzburg, izraelský kouč reprezentácie. "Je hrozne súťaživý, nechce prehrať ani na tréningu. To sa nedá naučiť, s tým sa musel narodiť. Keď urobí chybu, ako keď v závere s Belgickom stratil zbytočne loptu, nikto nie je viac naštvaný ako on. Naviac ešte nie je na vrchole, bude ešte lepší. Je skvelým príkladom pre deti nielen preto, že vysoko skáče, al e aj kvôli jeho pracovitosti, súťaživosti a radosti z basketbalu. "

Veselý je len o rok a pol starší, aj u neho možno myslieť na progres. Česi v kamarátoch z jednej izby našli dve basketbalové superstar.Navyše ide o príbeh, ktorý stále nekončí.


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen